Världens enklaste äppeldryck! Och så god!

Nu är vi mitt i äppelsäsongen. Jag läste någonstans att det finns 2,5 miljoner äppelträd i Sverige. Wow! Det är ju inte klokt! Och tänk så mycket frukt ett enda äppelträd kan skapa… Nästan svindlande så mycket äpplen vi har i vårt avlånga land. Det fina med svenska äpplen är att det är lite extra syrliga och smakrika, jämfört med många importerade sorter. Passar mig fint! Dessutom är de flesta trädgårdsäpplen helt ekologiska och helt gratis! Nu har jag turen att både ha två mindre träd i min trädgård som ÄNTLIGEN bär frukt 5 år efter de sattes i vår då nya trädgård. Aroma och Gravensteiner. Stor lycka i inte så stor mängd äpplen där! Dessa har plockats från trädet och ätits direkt. Sen har jag turen att både mamma och svärmor har mer generösa äppelträd samt att jag fått två kassar av våra vänner med stor fruktträdgård. Så jag har härliga, närodlade, ekologiska äpplen så det räcker för en tid framåt nu. Härligt!

IMG_1538      IMG_1717

 

Ett av mina egna Aroma och det rosa äppelmoset (som blev rosa av skalen som fick koka med).

IMG_1713

 

Äppelsaft med kanel. Det rosa moset blev själva biprodukten.

Mammas äppelträd är Katja, en tidig höstsort. Jag fick tre papperskassar (!) av henne fyllda med dessa ganska kortlivade äpplen. De som vi inte åt första veckorna har jag nu använt till att göra rosa mos, äppelsaft med kanel och nu sist rårörd äppeldricka. Det bästa blev nog äppeldrickan av just denna sort. Mycket äpplen krävs för att få fram en god smak, men vad gör det när man har två kassar att göra något med. Jag gjorde en sats förra veckan för att testa hur det blev med just dessa äpplen. Jag provade mig fram och det blev gott! Det hela var ett experiment så jag har inget riktigt recept framme än. Ikväll har jag satt en ny sats som ska vara klar på torsdag kväll, så recept kommer efter det.

IMG_1781

Äppeldrycken jag gjorde förra veckan. Snart slut så nu gör jag ny!

Ikväll har jag blandat 2 liter iskallt vatten med 2 tsk askorbinsyra i en stor rostfri kastrull. Skurit bort skadade delar samt tagit bort stjälken och blomfästet på 3 kg katja äpplen. Lät skalen vara kvar då det är en del smak och fin färg däri. Fram med rivjärnet och rivit äpplena på den grövsta delen. Ner snabbt som attan i vattnet så det inte hinner bli brunt. Rört runt i den kalla grytan. Pressat ner en tallrik i kastrullen så äppelrivet hamnade i botten och på med lock. Nu ska kastrullen stå ute i kylan i 4 dygn. På fredag kväll silar jag och blandar i lite citron och socker. Sen är det bara att njuta till fredagsmyset. Eller till maten. Eller i en god drink. Eller bara som en härlig törstsläckare. Enkelt eller hur! Kolla in det fullständiga receptet efter fredag!

Imorgon bitti bär det av till Stockholm för möten och för ett fotojobb med matlagning och styling på onsdag. Ska bli så kul! Kommer även hinna träffa vänner och gå på relesefest av boken “Krogen” med priceless.com/stockholm. Lika späckat schema som alltid när jag är i huvudstaden. Härligt!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s