Mer nyttig frukost till hela familjen! Hälsosam och supergod granola x 2!

Jag är inte en stor frukostfan. Har aldrig varit och det är först på senare år som jag kan uppskatta en riktigt god frukost. När jag var barn gillade jag inte frukost alls och under min första period i Sverige stod mamma stundtals och gjorde nudlar till mig på morgonen för att jag skulle äta något alls. Eller stekte potatis och prinskorvar, även på vardagar, för att jag skulle få i mig något innan skolan. Min omtänksamma mamma.

Nu har jag själv fått en son som inte gillar frukost. Han äter helst pannkakor till frukost varje dag om han får. Eller lite frukt. That´s it. Så vad gör en mamma? Jo, trugar och tjatar varje morgon att han ska äta upp antingen sin fil eller sin smörgås. Så jag bestämde mig för att testa något nytt.

Jag brukar göra granola. Det gillar jag själv väldigt, väldigt mycket. Knaprigt, gott och jag bestämmer själv vad jag vill i och inte. Utan en massa socker och utan att det smakar träflis. Är inte så förtjust i varken köpta flingor eller musli så jag gör helt enkelt mina egna. Min äldste son Douglas gillar min granola mycket, medan Dante som är 4 år har varit lite skeptisk. Så jag bestämde mig att testa att göra med kakao – som choklad som han älskar så mycket! Tänkte att om det ser ut, doftar och smakar som choklad borde det gå ner i ett nafs! Utmaningen blev så klart att hålla sockret borta. Så igår när jag gjorde en sats vanlig granola testade jag att göra med kakao med. Här kommer recepten!

66800_540367506034800_1203154608_n

Till en stor glasburk “orgnial”granola:

Ugn 175°C

Blanda:
6 dl fiberhavregryn
1 dl kruskakli
2 dl GI Grötblanding med bovete (finns bland gröten i din butik)
2 dl grovhackad mandel
1 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 tsk vanlijpulver
0,5 tsk kardemumma
1 tsk kanel

Blanda i en annan bunke:
1,5 dl äppeljuice
1 dl rapsolja
0,5 dl flytande honung

Gör såhär:
1. Häll vätskan över den torra blandningen.
2. Rosta i 175°C ugn i 30 minuter. Vänd och rör om granolan efter halva tiden.
3. Ta ut ur ugn och låt svalna på plåten. När den är sval, häll i glasburk. Servera med din favoritfil eller yoghurt eller varför inte helt vanlig kall mjölk. Och lite bär eller frukt på toppen. Mums!

Nu till den chokladiga varianten.

1237623_540017382736479_1273015133_n

En lite mindre, men ändå stor burk chokladgranola:

Blanda:
2 dl fiberhavregryn
2 dl vanliga havregryn
1 dl pumpakärnor
1 dl GI grötblandning
1 dl kruskakli
3 dl grovahackade hasselnötter
2 dl lätt rostade kokosflarn
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljpulver

Blanda i en annan bunke:
1 dl äppeljuice
0,5 dl honung
0,5 dl rapsolja

Gör som med orginalgranolan. Klart!

Det spännande är att när jag i morse presenterade de två granloan för barnen och Dante skulle välja vad han ville ha så ville han ha originalet – inte den med kakao! Och åt dessutom upp alltihop utan tjat! Ungar är konstiga ibland… Och härligt överraskande!

Advertisements

4 thoughts on “Mer nyttig frukost till hela familjen! Hälsosam och supergod granola x 2!

  1. Lars Jackson

    Hej Jennie!

    Den blev väldigt god och frasig. Även om jag gärna strör några korn socker på filen.

    Mvh\\Lars

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s