Generös äppelkaka i generösa äppeltider

Ok, jag erkänner. Jag gillar verkligen kardemumma. Denna fantastiska aromatiska krydda är ljuvlig tycker jag. Gifter sig finfint med både jordgubbar och rabarber men även toppen med äpplen och kanel i äppelkaka. För att inte tala om kardemummabullar. Mums! Fint i indisk curry är det också!

Jag gillar verkligen äppelpaj och äppelkaka. Perfekt mitt i säsongen just nu. Knäcklig eller krispig äppelpaj är supergott som efterrätt eller finare fika, men ibland tycker jag att det är riktigt gott med en härlig mjuk äppelkaka som lite enklare fika, utan tvång på vaniljsås, glass eller grädde. Här kommer ett recept som är sprängfyllt med äpplen och smak av kanel och kardemumma. Kakan är stor så frys in det som inte går åt – passar perfekt att tina på 125°C i ugnen i 15 minuter när suget faller på. Och det gör det ofta med denna goda, generösa kaka. Promise!

Äppelkaka med kanel och kardemumma

Generös äppelkaka med kanel och kardemumma

175°C

3 ägg
3 dl socker
75 gr smör
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kardemummakärnor
5 äpplen
3 msk socker
2 msk kanel

1. Vispa ägg och socker.
2. Smält smör och häll i mjölken. Låt koka upp och häll sedan i ägg-och sockersmeten. Blanda väl.
3. Stöt eller mortla kardemumman. Blanda med mjöl, bakpulver och blanda sedan mjölblandningen i den varma smeten.
4. Häll smeten i smörad och bröad form.
5. Skala äpplen, klyfta och lägg i en bunke. Strö socker och kanel över och skaka runt så äppelbitarna täcks.
6. Tryck ner äppelklyftorna i smeten.
7. Grädda på 175°C i 40 minuter.
Om du vill lyxa till det, servera med en kula halvsmält vaniljglass eller lösvispad vaniljgrädde.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s