Mina barn är helt tokiga i cashewnötter. När jag vill göra dem lite extra glada gör jag kyckling med just cashewnötter. Det går alltid hem. Med lite extra sås över riset så är Dante, min snart 4-åring, hellycklig och tar gärna en extra gång. Annars gillar han mest proteiner, men just med denna rätt så går riset ner först.
Det verkar som det är fler än Dante som gillar kyckling med cashewnötter. När jag på instagram och facebook la ut bilden på vår middag som jag lagade hos vännerna ikväll var det många som genast ville ha recept. Så här kommer det!
Till 4 pers
400 gr kycklingfilé
2 pak choi delade mitten (eller 1 broccolihuvud i buketter och den skalade stammen i tändsticksstavar)
1 röd paprika i 2×2 cm bitar
2 morötter i tunna slantar
1 gul lök i halvmånar
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
Sås:
0,5 dl oystersauce (finns i den asiatiska hyllan i butik)
1 msk svart bönpaste (finns i den asiatiska hyllan i butik eller i asiatisk livsmedelsbutik)
3 msk socker
1 msk sesamolja
150 gr cashewnötter
Rapsolja att steka i
Gör såhär:
1. Rör ihop alla ingredienserna till såsen.
2. Skär kycklingfilén i tunna skivor. Fräs på hög värme med en hackad vitlöksklyfta till nästan klart. Ställ undan.
3. Fräs lök, morötter och paprika tillsammans med den andra vitlöksklyftan på hög värme. Värmen måste vara hög, annars kokar både kyckling och grönsaker, och det vill vi inte. Det ska fräsa hela tiden så värmen på högsta! Fräs endast i några minuter. Tillsätt till sist pak choi och låt fräsa med endast en minut.
4. När grönsakerna fått ett snabbt genomfräs och fortarande är mycket spänstiga tillsätt den stekta kycklingen och
såsen. Rör om väl och smaka av ifall något behövs tillsättas. Strössla cashewnötter på toppen och servera med ångande varmt jasminris.
Enkelt och supergod wokrätt som kommer göra succe i alla åldrar!
Vill man ha lite extra hetta är det gott med sambal oelek eller srirachasås till. Mums!
Ser gott ut! Ska prova göra en GI-variant på detta!
Supergott och enkelt att göra. Gjorde dock dubbel sats sås
wow jag älskar kyckling, och jag gillar verkligen detta recept lätt.
Ska det bara vara de måtten till såsen? Verkar vara väldigt lite vätska är ju bara på ca 1dl totalt får inte ihopa det
Hej Petra,
Kan tyckas vara lite vätska, men både kyckling och grönsaker släpper lite vätska när man wokar/steker. Samt att “såsen” ska ses som en smaksättare, inte sås i sig. Om man vill kan man så klart göra mer av smaksättaren och hälla på så mycket till man tycker att det smakar gott/tillräckligt – det viktiga är att du och de du lagar mat till tycker att det är supergott! Lycka till!
Tack för svar! Det blev jätte gott och var lättlagat!
Hej Jennie!
vad är det för ris du använder och var köper jag det? 🙂 upplever aldrig att min ris smakar ngt..
/ Chris
Jag brukar köpa koreanskt ris i storpåse i asiatisk livsmedelsbutik. Annars funkar även japansk sushiris bra. Eller vanligt hederligt jasminris så klart!
Ser gott ut. Kan man använda något annat än bönpaste?
Hej!
Ursäkta sen svar! Du kan använda hoisinsås istället om du inte hittar black bean sauce. Eller ta extra ostronsås, det funkar det med. Lycka till!
Jennie
Hej jag lyckas inte hitta bön pastan/såsen. Har även varit i ren taih affärer, har du något annat namn på den? Mvh marita
Hej!
Ursäkta sen svar! Du kan använda hoisinsås istället om du inte hittar black bean sauce. Heter ibland black bean garlic sauce och finns i glasburk från Lee Kim Kee bland annat. Lycka till!