Finns det något som smakar mer sommar än fläder?

Jag älskar flädersaft! Finns det något som är mer smak av sommarlov och barndomens sommarminnen? Nu blommar flädern för fullt över Sverige.

Fläderblom

Här i Skåne börjar den snart sjunga på sin sista vers och om ni tänker göra flädersaft så skynda ut och plocka! Snart är de härligt vackra, väldoftande och goda blommorna utblommade och då får flädersaftandet vänta till nästa år. Om man inte plockar och lägger i frysen så klart – det går ju också bra att använda senare när lusten att göra flädersaft faller på. Så här gör jag:

Ca 2,5 liter saft

40 stora fläderblomsklasar
3 citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg strösocker
50 g citronsyra

Skaka bort små insekter och skräp från de klasar som behöver det.
Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.

Borsta citronerna i varmt vatten. Skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare eller liten vass kniv och lägg med fläderblommorna. Skiva de skalade citronerna tunt. Lägg även ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.

Koka upp vattnet, rör ner socker och citronsyra tills allt löst sig.

Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.

Täck med lock och låt saften svalna. Ställ sedan i kylskåp 3-4 dagar. Sila den genom köksduk och häll upp den på väl rengjorda flaskor. Själv använder jag 0,5 liters petflaskor som jag inte fyller helt för att sen frysa in. Då har jag alltid en flaska flädersaft att ta fram när man blir sugen.

Flädersaft

Min skörd fläder var stor denna gång. Det var liksom svårt att sluta plocka när blommorna var så många, vackra och lättplockade. Så jag gjorde dubbel sats saft som nu står och blir klar i kylen. Har redan provsmakat så vet den kommer bli supergod!

När jag ändå hade så många blommor plockade bestämde jag mig för att testa att göra fläderchampagne. Eller flöderbubbel kanske man ska kalla det mer, champagne är ju trots allt champagne och är icke gjord på fläder och citron! Så med ett recept jag hittade på alltommat.se så gav mig mig ut på okända blomstervatten. Jag gjorde såhär:

Ca 2,5 liter fläderbubbel

15 st fläderblommor, klasar, nyplockade
2,5 dl strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2,25 l vatten
0,5 st citron, gärna ekologisk

1. Rensa fläderblommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke.
2. Skölj citronen noggrant och skala av det yttersta gula med en potatisskalare. Pressa ut saften och tillsätt citronskal och citronsaft i bunken tillsammans med fläderblommorna.
3. Rör om och låt stå övertäckt i sval rumstemperatur ett d ygn.
4. Sila saften genom en silduk eller kökshandduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna riktigt ända upp.
5. Låt stå i sval rumstemperatur 3-4 dagar. Kontrollera en av flaskorna för att se om drycken har blivit kolsyrad. Bubblar den ställer du in flaskorna i kylen, annars låter du dem stå kvar i rumstemperatur ytterligare några dagar. Kontrollera därefter kolsyran på nytt. Lätta eventuellt något på locken efter några dagar, för att släppa ut lite kolsyra så att inte flaskorna exploderar av trycket. Skruva sedan åt locken igen.
6. Serveras väl kyld. Förbruka champagnen inom tre veckor från tillverkningsdatumet.

1013689_498164833588401_46803502_n

Helt otroligt! Det blir bubblor! Det är inte riktigt klart än, men jag väntar med spänning! Häftigt!

Tills dess ska jag när jag silar min flädersaft imorgon göra marmelad på citronerna jag använt i min dubbla sats flädersaft. Det borde bli ok mängd av 6 citroner. Ska bli kul och spännande för inte heller det har jag testat innan. Resultat kommer här på bloggen! Häng med!

1 thought on “Finns det något som smakar mer sommar än fläder?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s