Mina fikarecept från Nyhetsmorgon igår! Frukt, choklad, kola – sött och gott!

Efter många förfrågningar kommer här mina recept på Krispig rabarber- och jordgubbssmulpaj med kardemumma och min version av Mississippi Mud Cake!

Så roligt det var att baka på TV! Och Tilde de Paula och Peter Jihde – vilka härliga människor. Extra kul att Tilde var helt galen i mina sötsaker. Och efter inspelning fick vem som ville på TV4 ta för sig. Och det gick åt i ett nafs, härligt!

Jag är inte konditortypen som minutiöst smälter ner choklad till olika temperaturer för att forma den på speciellt manér eller gör olika tekniska finesser som bakning kan inbjuda till för den inbitne. Istället är min filosofi kring bakning att det ska vara relativt enkelt och snabbt att baka, men resultatet ska vara gudagott. Och det går! Socker, smör, grädde, frukt och choklad. Say no more. Så här gör ni mina enkla recept från gårdagens Nyhetsmorgon!

269804_475794289158789_171726960_n
Krispig rabarber-och jordgubbspaj med kardemumma
En sötsyrlig och härligt krispig smulpaj med smak av sommaren! Kardemumman är pricken över i:et.
225 °C
35 minuter
1 dl vetemjöl
1 dl krossade digestivekex
1 dl krossade cornflakes
1 dl ljust muscavadosocker
1,5 tsk hela kardemummakärnor
150 gr kylskåpskallt smör
500 gr rabarber
250 gr färska jordgubbar
1 msk potatismjöl
1 dl strösocker
Smör till smörjning av formen
1. Blanda vetemjöl, digiestivesmulor, cornflakessmulor och muscavadosocker. Mortla eller krossa kardemummakärnor och rör i smulblandningen.
2. Lägg i smöret och jobba in det i smulorna med fingertopparna.
3. Om rabarbern är grov, skala. Om den är späd så skiva direkt i 1 cm skivor. Dela jordgubbarna i kvartar. Lägg i en bunke och häll över potatismjöl och socker. Rör runt ordentligt.
4. Smörj en pajform med smör och lägg i frukten. Toppa med smulorna. Grädda i 225°C i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Servera gärna med vaniljgrädde, dvs grädde vispad med socker och vaniljstång eller vaniljpulver. Vaniljsocker fungerar också bra.
Mississippi Mud Cake
Mississippi Mud Cake 
Kladdig, tung och härlig chokladkaka med jordnötter,  marshmallows och kolasås. Total dekadens och njutning som räcker till många. Eller många dagar till sig själv!
40 minuter
Kaka:
3 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 dl kallt starkt kaffe (om man gillar svag moccasmak)
4 ägg
300 gr smält smör
200 gr salta jordnötter
Kolasås:
100 gr smör
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl ljust muscavadosocker
4 dl vispgrädde
3 dl minimarshmallows
1. Rör samman vetemjöl, socker och kakao. Tillsätt smält smör, ägg och ev. kaffe. Rör till sist ner jordnötterna.
2. Smöra och bröa en stor pajform med löstagbar kant. Häll i smeten och jämna till. Grädda i ugnen på 175°C i 23-25 minuter, beroende på din ugn. Viktigt är att kanterna ser gräddade ut, men mitten är ganska lös och lite sladdrig när du tar ut kakan. Den stelnar mer när den står till sig.
3. Tryck i marshmallows över hela kakan direkt efter den är uttagen ur ugnen. Låt svalna något och stelna i mitten.
4. Under tiden som kakan bakas i ugnen, gör kolasåsen. I en liten kastrull koka upp smör, sirap, muscavadosocker samt grädde till det blir en tjock sås. Detta tar ca 20 minuter.
5. Ringla till sist kolasåsen över kakan. Färdigt att avnjutas!
Servera gärna med halvtinad vaniljglass eller helt neutral lösvispad grädde.
Det som blir över av kolasåsen är gott att antingen servera till vid sidan av eller spara till efterrätt med glass någon annan dag.

Lycka till med baket och ha en härlig fikastund!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s