Finmat i mitt tycke som är både billig och inte svår att göra!

Helstekt kyckling, denna underbara rätt som går att variera i det oändliga. Med rätt behandling blir det en enastående rätt tillsammans med goda tillbehör, värdig även finmiddagen. Jag har flera favoriter, men en av de bästa i mitt tycke är med citron, timjan, vitlök och smör. Mycket smör och inte för hög temperatur är hemligheten, fast det är klart, det sistnämnda gäller mer eller mindre all kyckling i ugn, tycker jag. Med hel kyckling kan man även ta tillvara på skrovet och koka buljong på det. Fiffigt och ger en härlig liten fond att använda till soppa eller sås vid senare tillfälle

image

Häromkvällen blev jag sugen på just en sån där härligt franskklingande kyckling med citron, timjan, vitlök och smör. I grova drag gjorde jag såhär:

1 hel kyckling à 1,5 kg, gärna majskyckling om du hittar (själv hittade jag inte just häromdagen, så det blev en vanlig, hederlig kyckling)

1 citron, rivet skal av + pressad saft
halv kruka timjan, finhackad
4 klyftor vitlök, finhackad
100 gr smör
Salt och nymalen peppar
Samt en halv citron och några kvistar extra timjan att att stoppa ikycklingen

1. Sätt ugnen på 150°C vid varmluft, annars 175°C.
2. Blanda ihop allt utom pressad citronsaft. Droppa citronsaft över kycklingen och smörj sedan in kycklingen i det kryddade smöret. Peta även in smör under skinnet. Stoppa smör inuti kycklingen, lägg i en citronhalva och några kvistar timjan.
3. Lägg kycklingen i en liten form och rosta i ugnen tills innertemperaturen vid benet är 75°C, detta tar drygt 1 timme 15 minuter. Ös gärna kycklingen med smöret 2 ggr under tiden så blir den extra god.
4. Ta ut och låt kycklingen vila i 10 minuter. Häll av skyn och smöret och blanda med 2 dl creme fraîche och lite extra salt och peppar för en god sås.

image

Här serverad med smörstekt svart- och savoykål och kokt princesspotatis. En härlig, lite vårig rätt som smakar underbart i all sin enkelhet. Värd att bjuda på!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s