Pizzaälskare!

I min familj älskar vi pizza. Och jag älskar att baka pizza, vill gärna göra den själv. Lovade min 3-åring igår att det skulle bli pizza idag. Ett löfte är ett löfte så fast jag var lite sliten i matlagningsnyporna efter heldags handlande och lagande till matreportaget, var det bara att ge sig på mjöl, jäst och olivoljan efter dagishämtning.

Bild 5Bild 1

Capricciosa med rödlök och rucola samt Pizza bianca med spenat, skogschampinoner, pinjenötter och tryffelolja (hade inte riktig tryffel hemma, och det hade känts lite för lyxigt på en måndag dessutom – så idag funkade tryffeloljan bra.)

Det finns flera sätt att göra pizzadeg. Man kan köpa färdig i affären (inte så god, tycker jag), köpa en bit deg ifrån den lokala pizzerian (inte dumt när man har ont om tid eller ork) eller så kan man göra enligt nedan (eller på flera andra sätt så klart!):

25 gr jäst
2,5 dl 37°C vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl (gärna special)

Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av vattnet. Rör tills all jäst löst sig. Häll på resterande vatten, olivolja och salt och rör väl. Tillsätt vetemjölet och knåda i minst 5 minuter i köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt jästa dragfritt under duk till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Dela degen i 6 bitar och toppa med det du gillar. Om du kavlar dem lite avlånga får två plats per plåt, vilket är praktiskt. Grädda på förvärmd plåt i ca 10 minuter på 250°C.

Tips! Förvärmd plåt ger lättare krispig botten och hög temperatur gör att pizzan blir snabbt klar och inte övergräddad, för då bränns den.

Advertisements

5 thoughts on “Pizzaälskare!

 1. Monica Mathiesen

  Jaha, nu blev jag sugen på pizza till ikväll, men det får bli en annan dag. Med en fot i gips tar man sig inte så lätt till affären. 🙂 Men ditt degrecept kommer jag definitivt att använda. Tack!

  Reply
 2. Johanna

  Hej! Gud vad du var duktig i Sveriges mästerkock! Jag hejade på dig hela vägen! Jag är också från Korea, men har bott i Sverige i hela mitt liv. Ska i juni för första gången besöka Korea. Jag undrar då; vilka koreanska rätter måste jag testa?

  Reply
  1. jenniewallden Post author

   Hej Johanna!
   Vad härligt att åka till Korea. Du kommer säkert att få en fantastisk upplevelse. Nu närmar det sig din resa. Det finns en uppsjö av saker att testa, men ett måste och helt oundvikligt är Bulgogi, kalbi, het kyckling, kimchi, chapche och kimbap. Och olika nudelsoppor (Udon eller rayon) och dumplings (Mandu). Ha det så fint på din resa!

   Reply
  1. jenniewallden Post author

   Hej Elin,

   Pizza bianca är helt enkelt pizza utan tomatsås. Jag brukar ta lite creme fraiche istället, salta och sen toppa med någon god ost samt ev mozzarella. På med skivade championer och färsk spenat och till sist tryffel och dess olja (om du hittar och har råd, annars tryffelolja funkar det med). Salt och peppar på och sen i 250°C i ca 10 minuter. Klart!

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s