Torskrygg med misosky, brysselkål, scharlottenlök och rädisor slungade i brynt smör och enokisvamp

bild-2

 

Så här blev resultatet av mitt lördagsexperiment med torskrygg. Det blev väldigt gott och lite fusion med smör till miso och soja, men smör till fisk smakar ju alltid gott! Lite av en rätt som speglar min matlagning väldigt mycket. En del Asien (denna gång med japanska influenser) och en stor nypa Sverige och mycket av mig.

Såhär gjorde jag och du behöver:

Torsk och misosky
800 gr torskrygg i 4 lika stora delar
Salt till snabbrimning
4 msk misopaste
4 msk strösocker
4 msk vatten
2 msk sesamolja
2 msk risvinäger (4%)
nymalen vitpeppar

500 gr brysselkål, delad på mitten
1 knippe rädisor, sköljda och delade på mitten
6 små scharlottenlökar, delade på mitten
150 gr enokisvamp (om du hittar)
50 gr smör
0,75 msk soja
0,5 msk sesamolja
0,5 msk oystersauce
0,75 msk honung
2 msk rostade sesamfrön
saften av en 1/4 citron

1. Sätt ugnen på 125°C på varmluft eller 150°C vanligt
2. Snabbrimma torsken genom att strö salt runtom fiskbitarna och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter. Sätt sedan in i ugnen ca 15-20 minuter beroende på hur tjocka torskbitarna är. Innertemp ska bli 40°C.
3. Blanda samman alla ingredienser till misoskyn i en liten kastrull och låt få ett uppkok. Smaka av med vitpeppar.
4. Bryn smör i stekpanna och tillsätt brysselkål och scharlottenlök. Blanda soja, oystersauce, sesamolja, honung och citron och häll över grönsakerna. Låt fräsa tillsammans några minuter. Tillsätt rädisor och rör runt.
5. Servera torsk med misosky över tillsammans med grönsakerna. Toppa med enoki och servera med rykande varmt jasminris till.

Smaklig spis!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s